De verkoop van staatsbanken als ABN Amro biedt geen oplossing voor de begrotingsproblemen van de overheid.

Het levert alleen een bijdrage aan de verlaging van de staatsschuld. De verkoop zou slechts eenmalig verlichting brengen en er niet toe leiden dat Nederland voldoet aan de begrotingsregels van de EU.

President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot heeft dat donderdag gezegd. Hij reageerde op een pleidooi van werkgeversvoorman Bernard Wientjes om het ’tafelzilver’ te verkopen, om te voorkomen dat het kabinet volgend jaar 6 miljard moet bezuinigen.

Knot staat overigens niet per definitie negatief tegenover de oproep van Wientjes. ,,Het plan moet op zijn merites worden beoordeeld.” De verkoop van de staatsbanken moet gebeuren op het moment dat ,,de prijs maximaal is”. Volgens Knot is dat ,,zeker niet nu”

Plan Wientjes

In plaats van nog eens 6 miljard euro te bezuinigen, zou het kabinet de genationaliseerde banken ABN Amro, SNS Reaal, verzekeraar ASR en de hypotheekportefeuille van ING moeten verkopen, stelde Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, donderdag in een interview in de Volkskrant.

,,Daarmee haal je vele miljarden op. Het is tafelzilver dat de staat nooit heeft willen hebben.'' Volgens de werkgeversvoorman zijn verdere lastenverzwaringen voor bedrijven en burgers op dit moment funest. Daarom zou het kabinet moeten zoeken naar alternatieve manieren om de crisis te lijf te gaan. ,,Denk ook eens aan verkoop van 30 procent van Gasunie. Of aan de verkoop van 30 procent van het belang in Tennet, het elektriciteitsnet'', suggereerde Wientjes.

Het andere plan dat het kabinet zou moeten maken, moet in ieder geval niet snijden in de economie, en als er bezuinigd wordt, dan op de collectieve lasten. De oude aanpak van de crisis van de crisis werkt in de ogen van Wientjes niet meer. ,,Veronderstellingen die in het verleden normaal waren, komen niet meer uit. Altijd kwam na een aantal beroerde jaren de groei terug. Nu niet. We zien een soort Japanse stagnatie, een extreem zorgelijke ontwikkeling'', aldus de VNO-NCW-voorzitter.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl